Omgeving

In het noorden van Friesland vind je de Pipegaal aan de langste straat van Nederland (12.1 km). De Oudebildtdijk, in de volksmond genaamd de “Ouwe Dyk”.

Fries wordt hier niet echt gesproken maar “Bildts”. De Pipegaal ligt in de voormalige gemeente het Bildt.  Wat de bewoners van de “Dyk” gemeen hebben “is de drang naar vrijheid”. Je hoort bij elkaar, maar iedereen is erg op zichzelf. De dijk bevindt zich te midden van het boerenland.

Het prachtige waddengebied en de buitendijkse kwelders dichtbij. Een fijne uitvalbasis voor een bezoek aan één van de fantastische eilanden die Friesland rijk is.

Waddengebied

Het prachtige Waddengebied is dichtbij. Zwarte Haan ligt op 4.6 km afstand. Bij goed weer kun je de eilanden Ameland en Terschelling zien liggen. Kijkt je ’s avonds vanuit de Pipegaal richting het noorden dan zie je de vuurtoren van Ameland.

Friese eilanden

Terschelling Vlieland en Ameland zijn pareltjes van eilanden. Wanneer de boot eenmaal uit de haven is vertrokken….Grandioos! Harlingen ligt op een afstand van 26 km. Hier vertrekt de boot naar Terschelling en Vlieland. De boot naar Ameland vertrekt vanuit Holwerd, op 22 km afstand.

Steden

Leeuwarden, de culturele hoofdstad van 2018, ligt  op een afstand van 20 km. Dokkum op 27 km, Franeker op 20 km en Harlingen op 26 km afstand..

Het platte land

Hier leeft van alles. Zwaluwtjes die mooie vliegshows geven. Zingende overvliegende ganzen. Kwakende kikkers in de sloot. Johnny de buizerd die af en toe op jacht is. Schreeuwende fazanten. Hazen. Eenden. Reeën. Duiven. Vlinders. Vele kleine vogelsoorten. Kraaien. Eksters. En ook de spinnen, mieren, bijen en muizen houden van het platteland.

Het Noarderleech en de Bildtpollen

Unieke buitendijkse natuurgebieden, zilte graslanden, de slikvelden en in de verte de Waddenzee. Op slechts enkele kilometers.

De “Ouwe Diek”

Veel wandelaars fietsers rondreizigers vinden de weg naar de Ouwe Diek. Door de weidse omgeving heb je hier het gevoel van vrijheid. De vergezichten zijn iedere keer weer verschillend. Grauw in de winter maar prachtig in de zomer.

Restaurants

In het pittoreske Oudebildtzijl vind je eetcafé ‘het Graauwe paard’ (2.9). In St.Anna (3.6 km) pizzeria Modena, Eethûs de Kaai, eetcafé Jimy Paradijs en Chinees/Indisch restaurant Shun Hing. Restaurant ‘de Molen’ vind je in Vroubuurstermolen (5.3km). Naast het wad op Zwarte Haan restaurant ‘De Zwarte Haan’. (4.6km).